Agressieve verkoop van dure thuisbatterijen leidt tot zorgen

Agressieve verkoop van dure thuisbatterijen leidt tot zorgen
Deel dit artikel
Veel consumenten melden zich met klachten over agressieve telefonische verkoop van thuisaccu's. Consumentenprogramma Radar heeft 'talloze meldingen' ontvangen van consumenten die onder druk worden gezet om deze batterijen aan te schaffen.
Een thuisaccu is een opslagsysteem voor energie waarmee huishoudens zelf opgewekte elektriciteit, bijvoorbeeld van zonnepanelen, kunnen opslaan en gebruiken wanneer dit nodig is.
De prijzen bij de malafide aanbieders kunnen oplopen tot wel 27.000 euro. Wie binnen de wettelijke termijn van veertien dagen wil annuleren, wordt geconfronteerd met torenhoge afkoopsommen, waardoor het bijna onmogelijk wordt om onder de koop uit te komen.
Volgens de Consumentenbond worden consumenten vaak voorgespiegeld dat ze flink kunnen besparen, maar in werkelijkheid wordt er vaak misleid. "Het is gewoon niet waar," aldus een woordvoerder van de bond.
Terugkerende oplichting
Het is niet de eerste keer dat dit soort misleidende verkooppraktijken opduiken, zegt de Consumentenbond: "Je denkt: we zijn af van het boeventuig, en dan komen ze weer terug, helaas weer met een nieuw verdienmodel."
Het callcenter dat eerder verantwoordelijk was voor de opdringerige telefoontjes van de Hollandse Energie Maatschappij (HEM), houdt zich nu bezig met de verkoop van thuisbatterijen. De eigenaar van het callcenter was ooit bestuurder in de stichting achter HEM. Het callcenter en de stichting waren niet bereikbaar voor commentaar.
De Consumentenbond adviseert consumenten om nooit in te gaan op telefonische verkoop, vooral niet bij dure producten zoals thuisbatterijen. "Als je een aankoop hebt gedaan en van de overeenkomst af wilt, kun je het contract laten vernietigen. Gebruik dan ook per mail het woord "vernietigen," legt de woordvoerder van de bond uit.