LETOP energiemaatschappijen brengen kosten in rekening voor groen gas dat er nog niet is

26-03-2025
kosten voor groen gas in je energiecontract
kosten voor groen gas in je energiecontract

Een toeslag betalen voor iets dat er nog niet is, en waarvoor de regels ontbreken? Het klinkt raar, maar het gebeurt. Wie nu een nieuw vast contract afsluit voor gas dat doorloopt tot 2026 of 2027, betaalt bij sommige energieleveranciers een toeslag voor groen gas.

Het kabinet voert op 1 januari volgend jaar een zogenoemde bijmengverplichting in voor groen gas. Dat houdt in dat energieleveranciers verplicht worden om duurzaam opgewekt gas te mengen met gewoon aardgas. Het maakt gas duurder, en daarom presenteren de leveranciers de rekening bij hun klanten.

Er zijn echter twee grote problemen met die rekening: het groene gas is namelijk bij lange na niet in voldoende mate beschikbaar om te kunnen bijmengen. Het is daarnaast maar zeer de vraag of de wet die dat moet regelen wel in kan gaan op 1 januari 2026.

Maar omdat energieleveranciers hun prijzen niet mogen wijzigen tijdens de looptijd van een vast contract, sorteren ze nu alvast voor op de wetswijziging met die extra heffing.

Leveranciers Eneco, Oxxio, Engie, Pure Energie en Vattenfall houden bij nieuwe, vaste gascontracten die doorlopen tot na 1 januari 2026 rekening met 'financiële risico's die ontstaan door aanpassingen in wetgeving.' Ofwel: ze verhogen de prijzen alvast, want straks kan dat niet meer.

Niet te controleren

De toeslag wordt niet uitgesplitst op de rekening en valt daarom lastig te controleren. Vattenfall zegt daarbij geen mededelingen te doen over de opbouw van de tarieven of inkoopstrategie. Door het verplicht inkopen van groen gas, stijgen de kosten. "En dan ligt het voor de hand dat daarmee ook de kosten voor consumenten stijgen", aldus woordvoerder Hidde Kuik.

De meerkosten voor groen gas bedragen uiteindelijk waarschijnlijk zo'n 12 tot 14 eurocent per kuub. De kosten op de gasrekening nemen daardoor met ongeveer 10 procent toe in 2030, becijferde CE Delft in opdracht van het ministerie van Klimaat en Groene Groei.